Çocukların anne babaları ile birlikte uyumak istemesinin ortaya çıkardığı durumlar nelerdir?

       

        Ebeveynlerin çocukları ile birlikte uyuma isteğini çok normal bir davranış olarak görmesi ya da çocukların ebeveynleri ile uyuma konusunda ısrarcı olmaları sonucunda; ebeveynlerle çocukların bir arada uyuması, çocukların kişilik gelişimini olumsuz etkilemektedir.

       İlk başta bebeğin ihtiyaçlarını kolay karşılamak ya da anne ve babaların empatik ve bağlanma odaklı ebeveynlik anlayışı gereğince bebekleri ile birlikte uyuması daha sonra alışkanlık haline gelmektedir. Bebeklik süresince kazandırılmış bu davranış, ilerleyen zamanlarda çocuğun ebeveynleri ile birlikte uyumak istemesi ile devam ediyor.

      Çocuğun ebeveynlerinden ayrı olarak kendi yatağında uyuması bağımsız birey olma adına atılan ilk adımdır. Ebeveynleri ile aynı yatakta uyuyan çocuk ebeveynlerinden duygusal olarak da ayrılamayacaktır. Bu durum hayatının her yerinde sorunlara neden olabilmektedir. Çocuğun ilerleyen hayatında yeni bir ortamda kendini bir birey olarak kabul ettirmesi zorlaşacaktır. Ayrıca yaşadığı duygusal problemlerde kendini sakinleştirme özelliğini daha önce deneyimlemediği için kendini sakinleştirmekte zorlanacaktır. Dolayısıyla çocuğun kendine güveni azalarak kendini güçsüz ve yetersiz hissedecektir. Bu da çocuğun içine kapanmasına yol açabilmektedir.

      Çocuğu ile birlikte uyumanın ebeveynlere de olumsuz etkileri olabilmektedir. Çocuğu ile birlikte uyumak ebeveynlerin özel hayatlarına zarar vermektedir. Ebeveynlerin bebeğini ya da çocuğunu ezme endişesi derin uykuya geçişlerini engellemektedir.  Ayrıca, çocukların yataktan düşme gibi bir riskleri olduğundan ebeveynler sürekli alarmda olmak durumunda kalmaktadırlar. Bu nedenlerle zaten zor olan ebeveynlik daha da zorlaşmaktadır.

 

– Bu durumla karşılaşan ailelere tavsiyeler:

 

       Kazanılan alışkanlıkların sönmesi zaman alacaktır. Sabırlı olmak önemlidir. Öncelikle çocuğunuzun odasında vakit geçirmesini sağlayın. Birlikte oyun oynayacaksanız yer seçiminiz mutlaka çocuğunuzun odasından yana olsun.

       Çocuğunuzla odası hakkında sohbet edin. Odasında sevip sevmediği kısımlar hakkında bilgi edinin. Düzeltilebilecek kısımlarını çocuğunuzdan fikir alarak ve çocuğunuzla birlikte düzeltin. Odanın ona ait olmasını sağlayın. Yaptığı resimler için ya da birlikte çekildiğiniz fotoğraflar için odasında bir köşe ayırın.

      Anne ve babasının yanında uyumaya alışmış bir çocuk kendi odasında uyumakta zorlanabilir. Kısa bir süre için çocuğunuz uyuyana kadar yanına yatabilir, çocuğunuz uykuya daldıktan sonra kendi yatağınıza geçebilirsiniz. Çocuğunuzu sakinleştirmek adına uykuya dalmadan önce sohbet edebilir ya da masal okuyabilirsiniz.

      Çocuğunuz alıştıktan sonra yanına uzanmak yerine yanına oturabilir, onun uykuya dalmasını bekleyebilirsiniz. Uykudan önce masal okuma ya da masal anlatma gibi aktiviteleriniz varsa, çocuğunuzun sizden ayrılmamak adına uykuya direncini engellemek için bu ritüeli baştan anlaşarak bir masal ile sınırlandırılabilirsiniz. 

      Uykusundan uyanıp yanınıza gelen çocuğunuzu, yanınıza yatırmak yerine odasına ya da yatağına geri götürmelisiniz. Uykuya dalana kadar yanına uzanabilir ya da yanında oturabilirsiniz.

     Çocuğunuzu uyuttuktan sonra yatağına götürmek bir çözüm olarak görünse bile çocuğunuz uykusundan uyandığında bu durum çocuğunuzda kaygı yaratabilir. Çocuğunuzu uyumak için en başta odasına götürmek, çocuğunuzun kaygı ve kafa karışıklığını engelleyecektir.

                                                                                                           Sevgiler,

                                                                                                           Merve Öz 

                                                                                                  (Baby and You Dergisi)