Hareketsiz Kalan Çocukların Kilo Almasını Engelleyecek Öneriler
Hareketsiz kalan ve yemek miktarı artan çocukların kilo problemi nasıl çözülebilir?
Pandemi döneminden en çok etkilenen gruplardan biride çocuklar oldu. Çocukların dışarı çıkma sürelerinin kısıtlı olması, enerjilerini atacakları herhangi bir fiziksel aktivite yapamamaları, online dersler nedeniyle ekrana bağımlı kalma sürelerinin artması ve tabi ki hareketsizliğe ek olarak artan yemek miktarları ve yemek yeme sıklığı çocukların bir kısmında kilo artışı ile sonuçlandı. Peki, çocukların kilo alımını nasıl durdurabiliriz?
Öğünler ve Öğün Saatleri Belli Olsun. Bu Öğünlerin Dışına Çıkılmamalı
Çocukların kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği olmak üzere 3 ana öğünü mutlaka olmalıdır. Çocuklara sabah kahvaltısı ile öğle yemeği arasına bir ara öğün, öğle yemeği ve akşam yemeği arasına bir ara öğün olmak üzere en az 5 ara öğün şeklinde planlama yapılmalı ve bu ara öğünlerin saati belirlenmelidir. Çocuğun ihtiyacına göre akşam yemeğinden sonra ve öğle ile akşam yemeği arasına bir tane daha ara öğün eklenebilir. Fakat önemli nokta ana öğün ve ara öğün saatleri belirlenerek bu saatler dışında çocukların yemek yemesi engellenmelidir.
Ara öğün yapılmadığında sürekli bir atıştırma fakat ne atıştırdığının farkında olmaksızın atıştırma durumu mevcuttur. Bu nedenle ara öğün yapmak kalori kontrolü sağlar. Ayrıca ara öğün yapıldığında, ana öğünde daha sağlıklı tercihler yapılabilir.
Birkaç ara öğün seçeneği verelim:
1 porsiyon meyve & 2 tam ceviz
1 su bardağı kefir
1 dilim ekmek & 1 dilim beyaz peynir & bol yeşillik
1 avuç leblebi & 1 çorba kaşığı kuru üzüm
3 adet kuru kayısı + 6 adet badem
1 kâse yoğurt & 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi
1 ince dilim evde yapılmış anne keki + 1 su bardağı süt
1 adet evde yapılmış anne kurabiyesi + 1 su bardağı süt
Eğer çocuğunuzda sürekli atıştırma davranışı gelişmişse, saatlere uyum sağlayana kadar ana ve ara öğünlü beslenmeye ek olarak aralarda salatalık, marul, havuç gibi su oranı yüksek yiyecekleri verebilirsiniz.
Online Ders Sırasında Dikkat Başka Yerdeyken Yemek Yenmemeli
Ders çalışırken yemek yeme davranışı çocuklar tarafından öğreniliyor ve sonrasında bu davranış hep sürdürülüyor. Bir süre sonra masa da yemek olmadan ders çalışmak pek mümkün olmuyor. Uzun süren eğitim hayatı boyunca ders çalışırken yemek yeme davranışını sürmeye devam ediyor.
Çoğu zaman çocuklar derse odaklandıkları için önündeki yiyeceklere odaklanamıyor. Neyi, ne kadar yediğini bilmiyorlar. Meyve tabağının ya da kuruyemiş kâsesinin bittiğini, tekrar almak için uzandığında fark ediyorlar. Bütün tabağı bilinçsiz bir şekilde aslında aç olduğundan değil, el alışkınlığından yiyorlar. Ya da yiyeceğe odaklandığı için verimli ders çalışamıyorlar. Aslında masadaki yiyecekler çocukların çalışma verimini düşürüyor.
Su içme alışkanlığı çok zor oluşuyor. Su içme alışkanlığını kazabilmesi adına çocuğunuzun çalışma masasında mutlaka su şişesi olmalıdır. Ders aralarında su içmesi sağlanmalıdır.
Yemek Yenilen Yer Sabit Olsun. Çocukların Peşinden Yemek Taşınmamalı
Evde yemek yenilen yerin sabit olması ve bu yerin mutfak masası ya da herhangi bir masa olması önem arz ediyor. Yemek yenilen yer, bir süre sonra alışkanlık haline geliyor. Oturarak, bilinçli bir şekilde yenilen yemekle; ayakta gezinerek ya da televizyon karşısında uzanırken yenilen yemeğin doyuruculuğu arasında fark oluyor. Yemek yenilirken televizyon izlenmesi ya da bilgisayar oyunu gibi dikkati yemekten alacak aktiviteler çabuk acıkmaya neden oluyor. Bunu yerine aile ile sohbet ederek, masada yenilen yemek daha doyurucu oluyor.
Paketli Gıdalar Yerine Evde Yapılmış Sağlıklı Tarifler Tercih Edilmemeli
Paketli yiyecekler çocukların ilgilerini daha çok çekiyor. Ve evde çikolata, bisküvi, cips gibi paketli gıdalar olduğunda çocukların aklı çelinerek çok kısa zamanda bu ürünler bitiriliyor. Bu nedenle paketli yiyecekleri eve almamak ve bunun yerine evde yapılmış ürünler tüketmek önem arz ediyor. Evde yapılmış anne keki ya da yine evde yapılmış anne kurabiyesi paketli ürünlere göre çok daha sağlıklı bir tercih oluyor. Tabi ki kek ve kurabiye yerine meyve tercih edildiğinde en sağlıklı besin tercihi yapılmış olunuyor.
Çocuklara Sebzeler ve Meyveler Tanıtılarak Tatlarına Bakması Sağlanmalı
Sebze ve meyveler; mineraller ve vitaminler bakımından zengindirler. Hastalıklara karşı direncin oluşumunda rol oynarlar. Bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olurlar. Sebzeler, mide hacmini bir kısmını doldurarak kalorili yiyeceklere daha az yer kalmasını sağlayarak doygunluk hissinin sağlanmasına yardımcı olurlar.
Çocuklar erken yaşta sebze ve meyvelerle tanıştırıldığında yemek seçme davranışları daha az olmaktadır. Yaşları büyüdükçe yeni tatlara önyargılı yaklaşan çocuklar, bazı sebzelerin tatlarına hiç bakmadan ve bir daha o sebzeleri hiç tüketmeden yaşamlarına devam etmektedirler. Bu nedenle çocuklar erken yaşta tüm sebze ve meyvelerle tanıştırılmalıdır.
Sevilmeyen Yemeklerde 3 Yemek Kaşığı Kuralı Uygulanmalı
Çocuklarda yemek seçme davranışı gün geçtikçe artıyor. Yemek seçen çocuklara aileler, daha özel ve daha karbonhidratlı yemekler yapıyorlar. Çünkü brokoli, pırasa, kerevizin aksine pilav, makarna, patates tüm çocuklar tarafından seviliyor.
Özellikle sebze yemeyen çocuklara evde pişen sebzelerden 2-3 kaşık yediği takdirde onun sevdiği ve yine evde pişen yiyeceği yeme kuralı getirilirse çocuklar hem sebzenin yararlarından faydalanacaklar hem de kilo kontrolü sağlayacaklardır.
Uzman Klinik Psikolog Uzman Diyetisyen Merve Öz
http://www.yeditepehastanesi.com.tr/hareketsiz-kalan-cocuklarin-kilo-almasini-engelleyecek-oneriler
https://www.hurriyet.com.tr/kelebek/saglik/hareketsiz-kalan-cocugun-kilo-almasini-onleyecek-tavsiyeler-41759405
https://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/hareketsiz-kalan-cocugun-kilo-almasini-onleyecek-tavsiyeler-6451623
https://www.gazetevatan.com/saglik/pandemide-cocuklarin-kilo-almasini-engelleyecek-oneriler-1378022
https://rayhaber.com/2021/03/hareketsiz-kalan-cocuklarin-kilo-almasini-engelleyecek-oneriler/
https://yeditepe.edu.tr/tr/hareketsiz-kalan-cocuklarin-kilo-almasini-engelleyecek-oneriler
https://ajansyalova.com/cocuklarin-kilo-almasini-engelleyecek-oneriler/
https://www.kurebulten.com/pandemi-doneminden-en-cok-etkilenen-gruplardan-biride-cocuklar-oldu/